Varmepumpepuljen - tilskud til ny varmepumpe


Varmepumpepuljen åbner op for nye ansøgninger den 27. maj 2024, så det er en god idé få finpudset ansøgning og dokumenter, så du er klar når puljen åbner.
Typisk plejer puljen at blive tømt forholdsvist hurtigt, så man skal ikke vente alt for længe med at indsende sit ansøgningsmateriale. 

Det er vigtigt, at du ikke allerede er i gang med at skifte til en varmepumpe eller har lavet en bindende aftale.
 

Hvad er Varmepumpepuljen?

Varmepumpepuljen udgør en naturlig forlængelse af den tidligere Bygningspulje, som i sin tid blev etableret som led i en bred politisk aftale og som åbnede op første gang i 2020. Der er på nuværende tidspunkt planlagt tilskudsordning frem til 2026 og der allokeres nye midler ved begyndelsen af hvert år.
 
I 2024 kan du kan søge tilskud på op til 27.000 kr. til en ny varmepumpe. Tilskuddets størrelse afhænger af den type varmepumpe, du vil søge tilskud til. Der kan søges om tilskud til to typer af varmepumper: en luft-til-vand-varmepumpe eller en jordvarmepumpe.
 

Hvorfor skifte til en varmepumpe?

At skifte til en varmepumpe er en god måde at øge energieffektiviteten og reducere opvarmningsomkostningerne i dit hjem. En række fordele kunne være:
 
  • Spar penge på din varmeregning
  • En god investering i dit hus, hvis du en dag skal sælge 
  • Godt for klimaet
  • Der er næsten ingen vedligeholdelse, når du skifter til varmepumpe
     

Hvordan kommer man i betragtning til at modtage tilskud?

Der er fem krav, du skal leve op til for kunne ansøge om tilskud fra Varmepumpepuljen.
 
Krav 1: Dit hus skal være en helårsbolig (du skal selv eje det).
Krav 2: Dit hus opvarmes med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (det kan f.eks. være et træpillefyr).
Krav 3: Dit hus må ikke ligge i et område, hvor der er fjernvarme eller planlagt fjernvarme.
Krav 4: Du må ikke allerede være i gang med at skifte til en varmepumpe eller have lavet en bindende aftale.
Krav 5: Du ønsker en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske-til-vand-varmepumpe (også kaldet jordvarme).
 

Hvordan ansøger jeg?

Du søger via SparEnergi.dk når tilskudsordningen åbner igen, men du skal starte langt tidligere. Der er nogle vigtige krav og dokumenter, du skal have styr på – så bliver det også nemmere for dig at lave ansøgningen, når ansøgningsportalen åbner.
 
Sparenergi har lavet en grundig gennemgang af ansøgningsportalen, der forbereder dig, så du ved, hvilke trin du skal igennem. Du kan også tilmelde dig et af de fem gratis webinarer som giver dig indblik i, hvordan du søger tilsagn om tilskud i Varmepumpepuljen.
 

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til tilskudsordningen eller hvordan den fungerer, kan du kontakte Energistyrelsens Rådgivningstjeneste på info@sparenergi.dk.
 
SparEnergi er en uafhængig, offentlig organisation under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, der skal skabe energiforbedringer i Danmark.