En rejse gennem Nilan's historie


VPC: En fremsynet løsning i et udfordret boligmarked

Historisk Byggeboom
Byggeboomet i 60'erne og 70'erne var langt mere intenst end nutidens byggeaktiviteter. Det blev drevet af boligmangel, økonomisk fremgang og industrialisering af byggeriet, hvor der blev opført op mod 20.000 huse årligt. Ved slutningen af 70’erne var Nilan blevet storleverandør til tre store danske byggefirmaer: Hosby Huse, Hellebo Huse og Høm Huse, kendt for deres solide typehuse. Nilans løsninger, som VGU, VPL og VP18, som vi stadig kender i dag, imødekom boligmarkedets voksende energi- og ventilationsbehov.

Tid til en ny opfindelse
Torben Andersen indså, at byggeboomet ikke kunne fortsætte uforandret. Der var et stigende behov for en ny opfindelse, der kunne erstatte oliefyr i eksisterende huse, særligt set i lyset af de stigende oliepriser. Dette førte til udviklingen af VPC, en revolutionerende løsning, der kunne levere både ventilation, varmt vand og centralvarme. For at kunne producere centralvarme var det nødvendigt at integrere en varmeveksler, samtidig med at systemet krævede en større kompressor end tidligere løsninger. Teknologien bag varmeproduktionen var indirekte solvarme, udvundet fra luften i tagrummet og resten af huset. VPC’en havde ingen udedel, hvilket betød, at det eneste synlige udendørs tegn var et jalousi i ydervæggen eller på taget. Indendørs blev VPC’en placeret, og den krævede ikke mere plads end den gamle kedel.

Foto: Arkiv.dk, Pressefotograf Torben Glyum, Vejle Amts Folkeblad, 1981

Systemet blev testet af Dansk Teknologisk Institut og var klar til markedet i 1979. Allerede i 1981 bremsede rentestigninger nybyggeriet, og antallet af nyopførte typehuse faldt drastisk, mens renten steg til over 21 procent. For at fremme og udbrede VPC’en indgik Nilan et samarbejde med Louis Poulsen, som med sin store erfaring og kapacitet bidrog til markedsføringen og salget. En gæv og dygtig installatør ved navn Jørgen Bjeld spillede også en central rolle i at udbrede kendskabet til VPC'en i lokalsamfundet. Louis Poulsen afholdt stormøder på Hotel Australia i Vejle, hvor VPC'ens mange fordele blev præsenteret, og Jørgen Bjeld, som havde monteret mange, delte sin erfaring med kollegaerne om installationen af VPC. 

VPC'en demonstrerede gennem årene sin effektivitet som et pålideligt alternativ til andre opvarmningskilder. Teknologien og innovationen bag VPC'en blev i 2004 fundamentet for udviklingen af de første Nilan Compact aggregater, som i dag sælges over hele verden.

International ekspansion og nye rammer
I samme periode ønskede Torben Andersen at udforske nye markeder i udlandet, hvilket førte til, at Nilan i begyndelsen af 1980'erne ekspanderede til Finland, Østrig og Canada. I 1981 opførte Nilan en ny fabrik i Hedensted, og i januar 1982 blev montageafdelingen flyttet fra Vejle til den nye fabrik, hvor Nilan stadig holder til i dag. Kun beholderproduktionen forblev i Vejle, da presset fra licenstagerne, Elektro Standard og BP, om at øge produktionen forhindrede en flytning af den store emaljeovn. Først i 1987 blev beholderproduktionen flyttet i forbindelse med en udvidelse af fabrikken og investering i nye maskiner.