Nyheder

Se også vores nyhedsarkiv

Certificeret passivhus i Irland beviser sit værd

29-08-2012 | 12 måneders energidata for et certificeret passivhus i Irland beviser, at bygningen i rigt mål lever op til de beregninger, der indbragte det den eftertragtede certificering

I det sydlige Irland, nærmere bestemt i Killarney i regionen Kerry, ligger der et hus, der som et ud af få i landet er blevet certificeret som passivhus i kraft af dets ekstremt høje energieffektivitet. Faktisk er det det mest vestligt beliggende certificerede passivhus i Europa.

Certificeringen tildeles af det internationalt anerkendte Passivhaus Institut (PHI) i Tyskland, organisationen bag denne standard for lavenergihuse, og bygger på beregninger, der forudsiger husets forventede energimæssige resultater. I dag, 12 måneder efter at beboerne flyttede ind, mødes teori og praksis, idet husets energidata gør det muligt at sammenligne de to.

Fremragende resultater overgår forventningerne

Dataene stiller Maurice Falvey fra Nilan Irland meget tilfreds med husets energimæssige resultater og særligt med Nilans produkter, som udgør dets hjerte og lunger:
– Et års dataindsamling er afsluttet med næsten 15 millioner aflæste målepunkter, og på det foreliggende grundlag har dataene vist fremragende resultater.

Huset er udstyret med Nilans alt-i-én-enhed, Compact P, som af PHI er certificeret som en komponent til passivhuse, med en integreret jordvarmepumpe som ekstra varmekilde samt luftfordelingssystemet NilAIR til håndtering af den faktiske luftudskiftning.

Compact P kombinerer ventilation med varmegenvinding, rumopvarmning, komfortkøl og produktion af varmt brugsvand i en enkelt enhed. Sammen med en supplerende tank til varmt brugsvand udgør denne kombination af Nilan-produkter således en totalløsning, der opfylder alle husets behov for ventilation og varme.

Et af hovedkriterierne for et certificeret passivhus består i, at det specifikke rumopvarmningsbehov ikke må overstige 15 kWh/(m²a). Husets certifikat angiver 14 kWh/(m²a), og nu viser dataene, at det faktiske behov er så lavt som 10,4 kWh/(m²a).

Perfekt afbalanceret indeklima

– Med hensyn til rumopvarmning, varmtvand og fugtniveau overgår alle disse data også forventningerne. Hertil kommer, at bygningens indvendige temperatur ikke er faldet til under 20 °C inden for de seneste 12 måneder, udtaler Maurice Falvey.

Indetemperaturen har ikke alene konstant ligget på et behageligt niveau trods skiftende udetemperaturer, den har også været i perfekt balance med den relative fugtighed, som har ligget mellem 48 og 62 %.

I det hele taget stiller dataene beboerne mere end tilfredse med investeringen i denne bygningstype, der er ny i Irland, men hvis resultater holder, hvad den lover.
 

rh

TemperaturTilbage

Om Nilan

Boligløsninger

Erhvervsløsninger

 

Forhandler

Find din Nilan Forhandler

Messer


Lillestrøm, Norge
16. - 19. oktober 2019
Nilan A/S · Nilanvej 2 · 8722 Hedensted · Telefon 76752500 · nilan@nilan.dk
Disclaimer
Privatlivs- og cookiepolitik