Arkiv

Lykke Friis besøger Danmarks billigste passivhus

10-03-2011 | Et nyt passivhus, som opføres i Hjørring og kaldes Nordic Living, vil sætte standarden for fremtidens energirigtige byggeri. Huset overholder energinormen for 2020 og er banebrydende med sine lave byggeomkostninger, kr. 11.000,- pr. m2 inkl. moms. Interessen for projektet kan nu også findes helt ind på Christiansborg. Derfor fik huset fornemt besøg af klima – og energiminister Lykke Friis. Et besøg, der vil sætte endnu mere fokus på fremtidens energirigtige byggeri.

Giver genlyd på Christiansborg

Der ventede klima- og energiminister Lykke Friis en rigtig god oplevelse og en god mængde brugbar viden, hun kan tage med tilbage i hendes politiske arbejde, da hun torsdag d. 10. marts besøgte Nordic Living i Hjørring. Trioen bag projektet, som består af Bygma Region Nord, den lokale bygherre og entreprenør Fjordbak Byg samt arkitektfirmaet Bjerg Arkitektur, er ved at lægge sidste hånd på byggeriet.

Tovholder og direktør i Bygma Hjørring, Morten Kvist, glæder sig over besøget: - Vi har glædet os til at give alle vores gode erfaringer videre til Lykke Friis. For der er ingen tvivl om, at vi med dette byggeri sætter en standard for fremtidens energirigtige byggeri, som politikerne, eller fremtidens bygherrer, ikke kan komme udenom.

Udkants Danmark er med på energikortet

I øjeblikket ruller kampagnen Go´Energi, der er sat i søen af Center for Energibesparelser, henover Danmark. Nordic Living projektet viser, at Nordjylland også er med på dét landkort.

-  Vi vil gerne gøre en indsats i vores lille hjørne af landet, for at hele verdens klima, på sigt, forbedres. Det ved vi også, at Lykke Friis vil, og derfor skal vi samarbejde og lære af hinanden, udtaler Morten Kvist, der samtidig mener, at besøget af klima – og energiministeren vil være med til at sætte endnu mere fokus på energirigtigt byggeri; noget som vil lokke flere danskere ud i yderområderne af Danmark.

- Jeg er sikker på, at den moderne familie vil kunne se fordelene i et billigt, energirigtigt byggeri – også selvom det ligger i udkants-Danmark, fortsætter Morten Kvist.

Passiv hus – for fremtiden og pengepungens skyld

- Et energivenligt byggeri har bl.a. en positivt afsmittende effekt på de samlede boligudgifter, da forbrugsudgifterne er markant lavere, afslutter Morten Kvist. Han bemærker samtidig, at det ikke koster mere at opføre et Nordic Living hus end et almindeligt parcelhus, og derfor vil folk kunne opnå en betydelig besparelse over sigt.

Det er blandt andet dette, som har vakt interessen hos klima– og energiminister Lykke Friis, der under besøget blev vist rundt i huset og fik indsigt i, hvordan Nordic Living huset vil kunne være med til at energiplanen for 2050, som lige er blevet præsenteret, bliver overholdt.

Nilans anlæg lader huset ånde

Et kerneelement i et passivhus er, at huset er i stand til at ånde på trods af en meget høj tæthed. Med andre ord er ventilation en nødvendighed, hvortil der følger muligheden for at udnytte energien i udsugningsluften til at bidrage til opvarmning af huset.

I huset i Hjørring er der derfor installeret Nilans ventilations- og varmepumpeløsning, VP 18 Compact, sammen med en jordvarme-pumpe, JVP, der også bidrager til opvarmningen af huset gennem centralvarmesystemet.

TV2 Nords nyhedsindslag om besøget


Læs mere om VP 18 Compact JVPTilbage

Om Nilan

Boligløsninger

Erhvervsløsninger

 

Forhandler

Find din Nilan Forhandler

Messer


Helsinki, Finland
7. - 9. Oktober 2020

Odense Congress Center
21. - 23. april 2021
Nilan A/S · Nilanvej 2 · 8722 Hedensted · Telefon 76752500 · nilan@nilan.dk
Disclaimer
Privatlivs- og cookiepolitik